De hondenbelasting stamt uit de middeleeuwen om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Welke zichzelf respecterend gemeente wil nog een achterhaalde middeleeuwse belasting handhaven? Als deze belasting ten goede zou komen aan de hondenbezitter was er nog iets voor te zeggen maar dat is lang niet meer zo. In feite is de hond een kaskoe.

De meeste gemeenten in onze regio hebben geen hondenbelasting (Hof van Twente, Berkelland en Tubbergen) of deze nog niet zo lang geleden afgeschaft zoals Dinkelland (2017), Wierden (2018) , Borne (2019), Twenterand (2019), Almelo (2020), Losser (2022) en Hellendoorn (2022).

De Hengelose VVD wil de hondenbelasting wel afschaffen maar dan moet “Den Haag” met geld over de brug komen. Zo werkt dat niet, moeten dan de gemeenten die het al afgeschaft hebben gecompenseerd worden. In 2014 stond in het verkiezingsprogramma van Pro Hengelo dat ze de hondenbelasting wilden afschaffen maar nu stemmen ze zelf tegen het niet indexeren in 2022.
Terwijl steeds meer gemeenten de hondenbelasting afschaffen heeft Hengelo onder aanvoering van SP Wethouder Ten Heuw deze middeleeuwse belasting met €2,52 verhoogd (bij 1 hond).

Hengelo heeft ook nog eens ingewikkeld bureaucratisch systeem met 5 oplopende tarieven. Als je in Hengelo in het buitengebied woont en je hebt 5 honden die nooit van het erf afkomen en geen kennel hebt dan betaal je €973,20 per jaar aan hondenbelasting waar NIETS tegenover staat.

Een groot gedeelte van deze belasting gaat ook nog eens op aan administratie, inning en controle. Vermijdbare bureaucratische kosten zijn sowieso weggegooid geld.
Als Hengelo een moderne vooruitstrevende stad wil zijn dan moet ze onmiddellijk stoppen met het innen van middeleeuwse belastingen.

Eddy van Essen
Volg mij op
Laatste berichten van Eddy van Essen (alles zien)
Deel dit artikel: