Deze vraag is mij de afgelopen weken, terecht overigens, veel gesteld. Het antwoord daarop is simpel; dat wil ik niet! Maar ik stel me wel verkiesbaar als raadslid, zeker!

Waar ik me verkiesbaar voor stel is de functie van volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad. Niet omdat ik mijn mening zo graag wil laten horen, want daar zou het niet over moeten gaan, maar om de juiste vragen te stellen aan de mensen die het beleid willen maken. Het zou niet moeten gaan over het overtuigen van anderen of het doorduwen van mijn mening, maar over het samen opzoek gaan naar wat het beste is voor Hengelo. Voor ons allemaal als Hengelose Burgers. En dat samen opzoek gaan doe je niet door elkaar de tent uit te vechten of standvastige stellingnames, of erger nog, door van hoger hand (landelijke partijbestuur) opgelegde keuzes. Dit doe je door de juiste kritische vragen te stellen en door opzoek te gaan naar het ‘waarom’. En het belangrijkste, door het gebruiken van een beetje gezond verstand.

Met dit bovenstaande in het achterhoofd, kan ik dus ook geen verkiezingsprogramma of standpunten overleggen. Natuurlijk zijn er dingen waar ik gedachten over heb en natuurlijk heeft de vereniging (partij) waar ik op de lijst sta wat uitgangspunten omschreven. Maar de nuance is van zo’n groot belang dat ik deze niet in een paar oneliners hier ga propaganderen.

Als actueel voorbeeld kan ik de windmolens opvoeren. Ben ik voor of tegen windmolens? Ik ben geen Don Quichot. Ik heb geen principiële basis om voor of tegen windmolens te zijn. Windmolens zijn niet per definitie goed voor het milieu of voor een groene toekomst. Het heeft negatieve invloed op de natuur en de biodiversiteit daar waar ze geplaatst worden, om nog maar te zwijgen over de ‘dump’ van oude windturbines in de natuur. Maar ik ben me zeker bewust van het feit dat we meer ‘groene keuzes’ moeten maken, ook als gemeente. Maar welke dat zijn? Dat is niet zo makkelijk als roepen dat we wel of geen windmolens willen.

En dit geldt voor tal van zaken. De details en nuance zijn van essentieel belang in het maken van keuzes.
Garandeer je veiligheid door meer blauw op straat, of door het aanpakken bij de bron? Meer jeugdwerk zou kunnen zorgen voor betere vroegsignalering van criminaliteit en/of radicalisering.
Meer betaalbare woningen is een no-brainer natuurlijk, maar hoe ga je dit dan verdelen? Hoe zorg je er voor dat je geen gentrificatie stimuleert?
En moet je praten over de wens van de Hengeloër of kun je de Hengeloër beter vragen naar zijn mening?

En fin, geen valse verkiezingsbeloften die ik niet waar wil of kan maken, maar een stem op mij is een stem op een stukje kritische controle op de te maken keuzes!

Bjorn Roozeboom
Volg mij op
Laatste berichten van Bjorn Roozeboom (alles zien)
Deel dit artikel: