Het zou zo maar een oude Hengelo Bier reclameslogan kunnen zijn, van het soort ‘We leven ons eigen leven, en drinken ons eigen bier!’

Maar het is niet zo, want bier is geen politiek. Ik heb dan ook geprobeerd de dingen niet te verwarren. Bier en politiek spelen alleen een rol als bijvoorbeeld de accijns op speciaalbier veranderd waardoor kleine brouwers het moeilijk krijgen. Maar anders niet, of toch?

In 2007 blies ik het biermerk Hengelo Bier nieuw leven in. Dat wekte alom verbazing, dat zoiets kon. De timing was perfect, maar ook weer desastreus. Een half later brak de kredietcrisis uit en speciaalbier was nog lang niet geaccepteerd in Twente.

Dus voorlopig bleef het bij het uitproberen van bierprojecten. Daar ben ik nooit mee op gehouden, want na Hengelo Traditie Pilsner (2010), ontstonden Hengelo Amber Ale (2015), Herb’s Hopped & Hemped (2017) en Wederopbouwbier Summer Ale (2021).

Ondertussen doe ik ook andere dingen, waaronder de politiek. Ik kwam daar min of meer toevallig in terecht. Maar maatschappelijke betrokkenheid bij mijn geboortestad was altijd al belangrijk voor mij, net als cultuur en erfgoed.

Juist erfgoed is de link. Hengelo Bier is voor mij het erfgoed dat ik koester en bewaak. Dat doe ik meer voor Hengelo dan voor mezelf. De droom is (en iedereen die mij kent weet dat) om er een communitymerk van te maken en een goede plek te geven in de stad.

Maar de dromen gaan door, want er is nog meer re-animatie nodig. De oude Storkhallen die in 2022 leeg komen te staan. Wat gaan we daarmee doen?

Het doel is hetzelfde Hengelo op de kaart zetten, met een topmuseum voor kunst, in de wandelgangen ‘Guggenheim Hengelo’ geheten.

Dat is dus voor mij de onderliggende positieve drijfveer. Voor de rest maar ik mij druk over onrecht, vriendjespolitiek en het ongelijke speelveld. Samen met burgers verenigen we ons in Hengelose Burgers, om samen onze stad een betere te maken.

En in de toekomst drinken we weer ons eigen bier.

Proost. Op Hengelose Burgers (Lijst 14)

 

Wederopbouwbier

Herbert Capelle, bij de lancering van Hengelo Bier Wederopbouwbier, mei 2021. Courtesy TC Tubantia

Deel dit artikel: