In Excel heb ik de uitslag van 2018 en 2022 met elkaar vergeleken en op basis daarvan een analyse gemaakt. Als je alleen naar het aantal zetels kijkt ontstaat er door de restzetels een vertekend beeld.

Het journaille is al aan het speculeren over de samenstelling van het nieuwe college dus kan ik niet achterblijven.

Voor een stabiele coalitie heb je een voldoende meerderheid nodig. Het aantal stemmen per partij, winst/verlies, standpunten en ervaring spelen een rol. Als standpunten te ver uit elkaar liggen ontstaan er mogelijk compromissen waar niemand iets aan heeft.

Voorbeeld is het afvalbeleid waarbij men vier jaar geleden in feite alles bij het oude heeft gelaten en met “handjeklap” alleen de schandalige boete op de keuzecontainer heeft verlaagd van €36,- naar €24,- per jaar. De afspraak dat deze container niet meer dan kostendekkend zou mogen zijn werd bij het grof vuil gezet. Het afvalbeleid is daarom nog steeds een heet hangijzer maar inmiddels zijn daar windturbines en warmtenet bijgekomen. Het afvalbeleid moet van uit totaal een andere visie benaderd worden en compleet op de schop. Noodzakelijk is dat de huidige sjoemelende afvalambtenaren een functie elders krijgen.

Hengelo is te klein voor hoge windturbines en de risico’s voor de aanleg van een warmtenet zijn te groot. Bovendien is de afhankelijkheid van Twence niet wenselijk.

Burger Belangen heeft met 7 zetels een zeer sterke positie en is aan haar kiezers verplicht ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk iets gaat veranderen in Hengelo. De bestaande coalitie heeft niet voor niets 6 zetels verloren! Bovendien zegt de lage opkomst ook iets over het vertrouwen van de inwoners in het bestuur. Dit is mede veroorzaakt door de puinhoop die “Den Haag” er de laatste jaren van heeft gemaakt.

Volgens mijn analyse komen BB, VVD, SP, CDA en PvdA het eerst in aanmerking om samen een stabiele coalitie te vormen van 22 zetels. Dit betekend dat we 5 wethouders krijgen. De VVD is weliswaar 25,8 % van haar aanhang kwijtgeraakt maar ze blijven de op 1 na grootste partij. Positief is de ontwikkeling van het centrum, negatief het verkwanselen van historisch erfgoed. De SP heeft met 36,1% sterk verloren maar de schade blijft dankzij een restzetel beperkt tot 1 zetel en komen daarmee uit op 4 zetels. Hun wethouder ten Heuw heeft de financiën goed op orde. Haar dominante manier van optreden is wel een probleem. De nieuwe wethouders dienen dus stevig in hun schoenen te staan! Het CDA heeft 15,4 % verloren maar komt zonder restzetel op 3 zetels en zullen ongetwijfeld graag terugkeren in het college. De PvdA heeft 23,1 % winst geboekt en hebben 3 volle zetels behaald. Bij deze coalitie is voldoende “vers bloed” gegarandeerd en doet volgens mij ook recht aan de verkiezingsuitslag.

D’66 heeft 19,3 % verloren en komt net als GL dat 30,4 % winst boekte uit op 2,5 zetel. Dankzij de mazzel met de restzetels komen ze allebei met 3 zetels in de raad. D’66 zit in het huidige college. De inwoners hebben blijkbaar geen behoefte aan klimaatgedram. Bovendien hebben ze een wethouder uit Almelo die het al 6 jaar vertikt om naar Hengelo te verhuizen en hiervoor telkens ontheffing krijgt. GL heeft extreme standpunten m.b.t. windturbines en hebben zichzelf daarmee buitenspel gezet.

Voor wat betreft het afvalbeleid ligt het voor de hand dat de wethouder van BB of VVD hier verantwoordelijk voor wordt.

Wordt vervolgd. Zie ook Functiecollege is in Hengelo de enige optie, een analyse van Herbert Capelle.

Deel dit artikel: