Goed, stel dat de lokalen met Hengelose Burgers als de grootste partij met de winst gaat strijken wat dan? Gaan de lokale partijen dan een coalitie vormen?

Het voorstel van Hengelose Burgers is als volgt. Iedereen kijkt in zijn netwerk en gaat op zoek naar capabele wethouders kandidaten. Van welke partij ze lid zijn doet er totaal niet toe. Het gaat om de kwaliteit, dus de kennis van onderwerpen, bestuurlijke ervaring en managementkwaliteit geven de doorslag. Creëer portefeuilles die logisch zijn, niet van die rare onderwerpen bij elkaar harken tijdens onderhandelingen. Om te voorkomen dat kandidaat wethouders baantjesjagers zijn moeten ze gevraagd worden. Ze weten het immers dan nog niets eens.

We hebben deskundige wethouders nodig, mannen en vrouwen met voldoende kennis in huis om het ambtelijke apparaat aan te kunnen sturen.

Een meerderheidscoalitie van lokale partijen kan dan zo’n college van B & W veel beter controleren, inkaderen en van ideeën voorzien. Hengelo heeft recht op een stuk of zeven wethouders, sommige daarvan kunnen ook nog eens deeltijdposities innemen.

Hengelose Burgers willen een betere bestuurscultuur. Niet langer een bastion van dominante ambtenaren die hun gang gaan, baantjesjagende wethouders die alleen maar een afhankelijke woordvoerder zijn en hun partijbelang vooropstellen. Anders vervallen we  weer tot die hardnekkige bestuurscultuur waarbij een coalitie van bestuurderspartijen vier jaar lang afgedekt worden door hun raadsleden. Ambtenaren heb dan vrij spel en er is een raad die machteloos is en op afstand wordt gehouden. Zoals de afgelopen acht jaar gebeurde.

De gemeente is er voor de burger en niet andersom

Herbert Capelle
Volg mij op
Deel dit artikel: