Nu Burgerbelangen de grote overwinnaar is geworden van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Hengelo kunnen we de balans op maken en proberen vooruit te kijken op het verloop van de coalitie onderhandelingen.

Logisch is dat de overwinnaar het voortouw neemt. De door hen benoemde informateur kijkt dan als eerst rond bij de andere overwinnaars PvdA, GroenLinks, Forum en Hengelose Burgers.  De laatste twee vallen met één zetel zo wie zo direct af.

GroenLinks is een lastige.  Een belangrijk thema waarmee Burgerbelangen op een grote aanhang mocht rekenen kwam door haar standpunten over de windmolens. Dat maakt het voor GL op voorhand onmogelijk om met BB zaken te doen. GroenLinks valt dus af.

CDA er dan bij, zou kunnen. Maar dan loop je al snel vast. Je kan de SP erbij denken, met een ervaren wethouder. Maar ook met de VVD of D’66 erbij zal het windmolenverhaal nog een lastig bespreekpunt worden. Eén van deze partijen zal fors aan kiezersbedrog moeten gaan doen. De grootste partij hoeft dat in ieder geval zelf niet te doen en kan dat overlaten aan één van de anderen.

Het alternatief is dezelfde coalitie voortzetten met BB op de plek van Pro Hengelo. Maar hoe geloofwaardig is dat als we de uitslag van deze verkiezingen gaan duiden, namelijk dat het huidige college is weggestemd dor de kiezer?

Dan komen we uit bij het concept dat ik al een tijdje noem, het functiecollege of wel een zakencollege. We moeten de bestuurscultuur veranderen met deskundige wethouders die het partijbelang onderschikt maken aan resultaat. Het Hengelose college zal dan bestaan uit een groter aantal wethouders, die benoemd worden op basis van kennis en ervaring en niet op basis van een partijlidmaatschap.

Een brede coalitie in de raad vormt onder leiding van de grootste partij een selectiecommissie en die gaat kandidaten benaderen voor zes wethouder posities.  Het is belangrijk om te weten dat Hengelo recht heeft op zeven wethouders namelijk tot 20% van het aantal raadsleden. (Het kunnen er nog meer zijn als deeltijd toegepast wordt).

Ik ben uitgegaan van zes logisch geclusterde portefeuilles, zodat we die rare uitonderhandelde mengelmoes vermijden. Bij die zes posities gaan we dan kijken naar kennis en ervaring. Logisch is het dan om zowel bij huidige collegeleden als elders te gaan kijken op zoek naar de juiste mensen. Iedere partij kan overigens in zijn netwerk gaan kijken naar voor Hengelo geschikte kandidaten en deze voorleggen aan de commissie.

Het college wordt dan voorgedragen en benoemt door de raad. Zowel college als raad kunnen op deze manier hun werk beter doen.

Herbert Capelle
Volg mij op
Deel dit artikel: